Stamgroep 6,7,8 
Dit schooljaar bestaat onze stamgroep uit 11 kinderen (10-12-jarigen). Sinds dit schooljaar sta ik volledig voor de groep en dat is erg fijn. De kinderen vinden het prettig om de hele week één gezicht voor zich te hebben. Een vaste leerkracht waardoor ze dagelijks meer rust, structuur en veiligheid ervaren. Deze facetten zijn belangrijk bij de ontwikkeling van het kind. Leren doe je het beste in een veilige en vertrouwde omgeving, waarbij er onderlinge respect is en waarbij je jezelf kan zijn.
Elke morgen starten wij in een kring met elke dag een andere inhoud. Dit is bijvoorbeeld: boekenkring, nieuwskring, vergaderkring, spelletjeskring, enz. Na de kring starten wij met een vast programma (rekenen, spelling, lezen, taal). Afhankelijk van welke groep instructie heeft, werkt de andere groep zelfstandig aan hun taakbrief. Is een taak af? Dan wordt dit afgetekend op hun taakbrief en zo worden gestimuleerd om goed te plannen. Met de stip (rood/groen) op het whiteboard zien de kinderen of ze hulp kunnen vragen bij de leerkracht. Vanuit het Jenaplanconcept zitten de kinderen in tafelgroepjes waarbij iedere leeftijdsgroep is vertegenwoordigd. Zo kunnen ze van elkaar leren en met elkaar leren (hulp bieden).
De kinderen werken dagelijks op een laptop om extra te oefenen voor bijv. rekenen, spelling, begrijpend lezen, enz. Vrije teksten en taalproducten wordt uitgetypt op de laptop en online (eigen Onedrive) opgeslagen. Reken- en taaltoetsen worden ook eveneens op de laptop gemaakt.
Voor het voortgezet technisch lezen maken we gebruik van de methode Estafette. Drie keer per week lezen de kinderen een half uur onder begeleiding van een leerkracht of onderwijsassistent.
Iedere donderdagmiddag zijn er ateliers. Hierin worden verschillende materialen en werkvormen aangeboden (muziek, kleien, borduren, koken, figuurzagen, etc.) De kinderen draaien in groepjes (groep 3 t/m 8 door elkaar) mee met de verschillende workshops. Muziek en gymnastiek wordt op onze school gegeven door vakleerkrachten.
Op de Driesprong werken we vanuit thema’s. Wij openen een thema altijd gezamenlijk met alle kinderen en leerkrachten in het speellokaal. Bij de afsluiting van een thema mogen ook ouders aanwezig zijn. Binnen de groep wordt wereldoriëntatie aan het thema gekoppeld en ook proberen wij de thema’s van taal hierop aan te laten sluiten voor zover mogelijk. Knutsel- en tekenopdrachten koppelen wij eveneens aan het thema. Binnen ieder thema maken wij ook een groepsuitje.
Binnen onze stamgroep heeft ieder kind zijn/ haar eigen kindplan. Hierin staat beschreven wat het kind graag wil leren, wat en wie hij/ zij hiervoor nodig heeft. Aan het eind van de periode (zo’n 8 weken) volgen er gesprekken met ouders en kind om te kijken hoe ver het kind is gekomen. Is het doel behaald, gaan we nog een stapje verder of juist starten met een nieuw doel. De doelen hangen zichtbaar in de klas in een soort groeimodel.
Ik hoop dat u een indruk heeft gekregen van de manier waarop we werken binnen onze stamgroep. Nieuwsgierig geworden naar onze school? U bent altijd welkom voor een gesprek of om een kijkje te komen nemen in onze stamgroep.
Hartelijke groeten,
Maurice Meijerink